Το 1910 ο κομήτης του Halley πλησίασε τόσο κοντά στη Γη, που η ανθρωπότητα πίστεψε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που φωτογραφήθηκε ο κομήτης του Χάλλευ και εδώ φαίνεται ακριβώς πριν να ΜΗΝ καταστρέψει κάθε είδος ζωής στη Γη.

Είμαι η Βικτώρια Χριστοδούλου και αυτή είναι η πιο επεισοδιακή επίσκεψη του κομήτη του Halley στη γειτονιά της Γης.

Ο κομήτης πήρε το όνομά του όχι επειδή ο Χάλλευ τον ανακάλυψε πρώτος το 1705 αλλά γιατί ήταν αυτός που παρατήρησε ότι κομήτες που είχαν εμφανιστεί στο παρελθόν ήταν το ίδιο ουράνιο σώμα που επανέρχεται σε αυτή την περιοχή του Σύμπαντος κάθε 75- 76 χρόνια, και επρόκειτο να ξανακάνει την εμφάνισή του περιοδικά.

Στις αρχές του 20ου αιώνα λοιπόν ήταν γνωστή η τροχιά του κομήτη και ότι δεν επρόκειτο να συγκρουστεί με τη Γη. Με φασματοσκοπικές μεθόδους συμπέραναν ότι η ουρά του περιέχει κυανογόνο αλλά δεν γνώριζαν την πυκνότητα των αερίων σε αυτή. Στον επιστημονικό κόσμο είχαν διατυπωθεί διάφορες υποθέσεις. Τον πανικό πυροδότησαν οι δηλώσεις του Γάλλου αστρονόμου Camille Flammarion που ισχυρίστηκε ότι η διέλευση της Γης μέσα από την ουρά του κομήτη θα δηλητηρίαζε την ατμόσφαιρα και κάθε ζωντανό πλάσμα πάνω της. Αν και μετά ανακάλεσε.

Η ανθρωπότητα αναστατώθηκε από τη δήλωση. Βλέπετε, οι συγκοινωνίες και τηλεπικοινωνίες είχαν εξελιχθεί αρκετά ώστε να μπορεί μία είδηση να διαδοθεί γρήγορα στον τότε πολιτισμένο κόσμο.

Και οι εφημερίδες σε όλο τον κόσμο καλλιεργούσαν συστηματικά τον πανικό, παρά τις ανακοινώσεις των περισσότερων αστρονόμων ότι η συγκέντρωση αερίων στην ουρά είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Πωλούνταν χάπια προστασίας από τα αέρια του κομήτη, φιάλες οξυγόνου κατά της ασφυξίας, προστατευτικές μάσκες και ομπρέλες για τη βροχή διαττόντων αστέρων. Πολλοί, σίγουροι ότι ήρθε το τέλος τους, δώριζαν την περιουσία τους σε Μοναστήρια.

Στην Ελλάδα του 1910 (τα σύνορά της πολύ διαφορετικά από τα σημερινά) ο αστρονόμος και διευθυντής του αστεροσκοπείου Αθηνών Δημήτριος Αιγινήτης δήλωνε ότι κανένας κίνδυνος για τη ζωή δεν υπάρχει από τη συνάντηση με τον “ουράνιο περιηγητή”.

Ωστόσο, είναι 1910, και η επιστημονική γνώση της εποχής θεωρεί πιθανό να προκληθεί βροχή διαττόντων αστέρων ή βολίδων, μαγνητικές διαταράξεις, ηλεκτρικά φαινόμενα με τηλεγραφικές ή τηλεφωνικές δυσλειτουργίες.

Εκείνη τη νύχτα του Μαϊου,όπως και σε όλο τον κόσμο, οι Αθηναίοι “συν γυναιξί και τέκνοις” εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και διανυκτέρευσαν στο ύπαιθρο. Τόσοι πολλοί προσπάθησαν να μπουν στο αστεροσκοπείο, που χρειάστηκαν έκτακτα αστυνομικά μέτρα.

Τελικά, φαίνεται ότι ο κομήτης δεν ερχόταν με τοιαύτας κακούργους κατά της ανθρωπότητας προθέσεις. Η ανθρωπότητα επέζησε από εκείνη τη νύχτα. Πολλές εφημερίδες στράφηκαν χλευαστικά προς τους επιστήμονες. Δεν είναι η πρώτη φορά.

Μου έκανε εντύπωση η περιγραφή του Αιγινήτη για το ουράνιο σώμα που αναστάτωσε τον κόσμο.

“Είναι μεγαλοπρεπής και πελώριος, θαυμασίως ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Η ουρά του, που είναι ορατή μέχρι το λυκαυγές, είναι πιο αμυδρή, υψώνεται σαν στήλη καπνού και χάνεται μέσα στην πολύ εντονότερη λάμψη του Γαλαξία.”

Στον ουρανό της Αττικής το 1910 μπορούσες να δεις το Γαλαξία με γυμνό μάτι!