Η ιστορία των ανθρώπων που μπήκαν σε καραντίνα με χαρά και όλος ο κόσμος πανηγύριζε.
Οι αστροναύτες ξεκινούν την “απομόνωση” των 21 ημερών. Είναι 1969, έχουν μόλις επιστρέψει από το ταξίδι στη Σελήνη. Είναι μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές στην ιστορία της Επιστήμης: Ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά στο φεγγάρι.
Στην Κινητή Μονάδα Καραντίνας MQF, (από αριστερά προς τα δεξιά) ο Neil Armstrong, ο Michael Collins και ο Edwin Aldrin, καταχαρούμενοι.
Οι αστροναύτες του Apollo 11 έζησαν σε καραντίνα για πολύ περισσότερες ημέρες από την συνολική διάρκεια
του ταξιδιού τους στη Σελήνη. Είχαν στενή ιατρική παρακολούθηση και υποβλήθηκαν σε λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις.
Tο εσωτερικό του θαλάμου καραντίνας, ήταν… πιο ευρύχωρο από την κάψουλα Columbia με την οποία επέστρεψαν από το φεγγάρι στη Γη.
Η ζωή, στις μέρες της καραντίνας. Ο Neil Armstrong παίζει γιουκαλίλι, ενώ ο Collins και ο Aldrin κοιτούν έξω από το παράθυρο.
Γιατί να μπουν σε καραντίνα οι αστροναύτες του Apollo 11 ;
Επειδή δεν γνωρίζαμε τότε εάν στη Σελήνη ζούσαν εξω-γήινοι οργανισμοί. Υπήρχε ο φόβος να μεταφερθούν από τη Σελήνη στη Γη άγνωστα μικρόβια. Η διαστημική αποστολή Apollo 11 ήταν η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι. Οι αστροναύτες που πάτησαν στη Σελήνη έφεραν μαζί τους πέτρες από το έδαφός της.
Όταν μπήκαν ξανά στο διαστημόπλοιο και πριν περάσουν στον θαλαμίσκο Columbia με τον οποίο θα επέστρεφαν στη Γη, οι Άρμστρονγκ και Όλντριν αφιέρωσαν αρκετή ώρα στον προσεκτικό καθαρισμό των στολών τους. Ήταν το πρώτο στάδιο μιας μακράς προληπτικής διαδικασίας απολύμανσης, που ολοκληρώθηκε με την καραντίνα 21 ημερών στη Γη.
Τελικά, οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι στο διαστημόπλοιο του Apollo 11 και στο πλήρωμά του δεν υπήρχαν μικροβιολογικοί λαθρεπιβάτες.
Δεν υπάρχει ζωή στη Σελήνη.
Αλλά πώς θα μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι, πριν να πατήσουμε στο φεγγάρι; Πώς θα μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι
ότι δεν υπάρχει κάποιο είδος ζωής που να μπορεί να επιβιώσει στη Σελήνη; Ή κάποιος παθογόνος μικροργανισμός που να ζει στο φεγγάρι περιμένοντας να βρεθεί σε πιο ευνοϊκό περιβάλλον, και να μολύνει κάθε άνθρωπο, ζώο και φυτό στη Γη;
Σήμερα οι πρωταγωνιστές είμαστε εμείς.
(Ακόμη κι αν δεν μπήκαμε οικειοθελώς σε καραντίνα)
Θα τα καταφέρουμε.