Από τον 13ο αιώνα τα ταξίδια άρχισαν να γίνονται σταδιακά ευκολότερα και ασφαλέστερα χάρη σε μία σειρά νέων τεχνικών μέσων: της πυξίδας, του αστρολάβου, που ήταν όργανο προσδιορισμού του γεωγραφικού πλάτους με βάση την παρατήρηση των άστρων, και των πορτολάνων, που ήταν ναυτικοί χάρτες. Παράλληλα, ένας νέος τύπος πλοίου, η καραβέλα, συνδύαζε χωρητικότητα, ταχύτητα και ασφάλεια.

Αν προστεθεί στις καινοτομίες αυτές και η αντίληψη για τη σφαιρικότητα της γης, που κέρδιζε συνεχώς έδαφος, οι Ευρωπαίοι ήταν τώρα έτοιμοι για τη μεγάλη περιπέτεια των ανακαλύψεων.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος (1451-1506), θαλασσοπόρος στην υπηρεσία του βασιλιά της Ισπανίας, πεπεισμένος ότι η γη είναι σφαιρική, επιχείρησε να φτάσει στην Ασία πλέοντας δυτικά.
Αποκορύφωμα των ανακαλύψεων υπήρξε ο πρώτος περίπλους της γης (1519-1522) από τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο (1480-1521), Πορτογάλο στην υπηρεσία του βασιλιά της Ισπανίας.

Έτσι αποδείχθηκε για πρώτη φορά ότι η γη είναι σφαιρική.

 


Τελικά, οι Ισπανοί κατέκτησαν με τη βία τις περιοχές που ανακάλυψαν. Εξολόθρευσαν τους Αζτέκους όχι μόνο με τα προηγμένα όπλα τους και την απάνθρωπη σκληρότητα που έδειξαν, αλλά και μεταφέροντας μικρόβια στα οποία οι πληθυσμοί της κεντρικής και νότιας Αμερικής δεν είχαν ανοσία.


Το βίντεο “θαλασσοπόροι” δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του project “η παλαιά τεχνολογία … ζωντανεύει”, με την τεχνική stop motion animation. Είναι εμπνευσμένο από τις εφευρέσεις πυξίδα και αστρολάβος, και την επικράτηση των Ισπανών έναντι των Αζτέκων, την εποχή των μεγάλων γεωγραφικών ανακαλύψεων.