Ετυμολογία
γυροσκόπιο < γύρω (< γυρίζω) + –σκόπιο, (αντιδάνειο), γαλλική gyroscope (από Λεόν Φουκώ το 1852)
Τι είναι;
Το γυροσκόπιο είναι μια συσκευή η οποία μπορεί να διατηρεί σταθερό τον προσανατολισμό της μέσω της περιστροφής των μερών της και της αρχής της διατήρησης της στροφορμής. Εφευρέθηκε από τον Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ το 1832, ο οποίος προσπάθησε με αυτή να αποδείξει την περιστροφή της Γης.
Το κυριότερο εξάρτημα του γυροσκοπίου αποτελεί μια περιστρεφόμενη, επίπεδη μάζα, που περιστρέφεται ταχεώς γύρω από έναν κατακόρυφο ως προς αυτήν άξονα.
Τα γυροσκόπια λειτουργούν με βάση δύο αρχές. Σύμφωνα με την αρχή της διατήρησης της στροφορμής, ένα σώμα που περιστρέφεται αντιστέκεται στις δυνάμεις που προσπαθούν να αλλάξουν την κατεύθυνση του άξονα περιστροφής του. Σύμφωνα με την αρχή της μετάπτωσης, ένα περιστρεφόμενο γυροσκόπιο με ελευθερία μετακίνησης κινείται κάθετα ως προς τις εξωτερικές δυνάμεις που του ασκούνται (π.χ. μια παιδική σβούρα δεν ανατρέπεται όταν τη σπρώξουμε ελαφρά, αλλά μετακινείται στο πλάι).
Στο παρακάτω βίντεο δίνεται μια συνοπτική παρουσίαση του γυροσκοπίου:
Φτιάξτο μόνος σου
ΤΑ ΥΛΙΚΑ
1. ‘Ενας οπτικός δίσκος αποθήκευσης
2. Ένα μοτέρ από CD-ROM drive
3. Έναν μαγνητικό δίσκο (περιέχεται μέσα στους παραδοσιακούς – μηχανικούς σκληρούς δίσκους)
4. Ενα διακόπτη
5. Μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία κινητού τηλεφώνου (μας δίνει τη δυνατότητα επαναφόρτισης – ωστόσο και μια απλή μπαταρία είναι αρκετή, με δεδομένο ότι καλύπτει τις ανάγκες σε Volt)
6. Ένα βύσμα για τη φόρτιση της μπαταρίας (εξαρτάται από το τροφοδοτικό που διαθέτουμε.
Η ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
[Modula id=’1’]
Κατασκευάστηκε από τον Κωνσταντίνο Νασιώκα.
Βικτώρια Χριστοδουλου