Θα το μαντεύατε ότι η πλαστελίνη μπορεί να είναι αγώγιμη;

Η αγώγιμη πλαστελίνη, ως καλός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι εξαιρετική για απλά ηλεκτρικά κυκλώματα χωρίς τη χρήση ηλεκτρικών καλωδίων: στέκεται, δεν μπερδεύεται, πλάθεται. Μπορούμε ακόμα να κάνουμε τις φιγούρες από πλαστελίνη να φωτίζονται, να κάνουν ήχο και να κινούνται!
Για τα ηλεκτρικά κυκλώματά μας θα χρειαστούμε και μονωτική πλαστελίνη εκτός από αγώγιμη πλαστελίνη, ώστε να μη βραχυκυκλώνουν οι κατασκευές μας.

Θα χρησιμοποιήσουμε για αγώγιμη πλαστελίνη την πλαστελίνη Play-doh και για μονωτική πλαστελίνη απλό πηλό ή πηλό μοντελισμού (που στεγνώνει στον αέρα).

Ή, μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας αγώγιμη πλαστελίνη και μονωτική πλαστελίνη πολύ απλά, φθηνά και γρήγορα στην κουζίνα μας:

Συνταγή: ΑΓΩΓΙΜΗ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ

Για την αγώγιμη πλαστελίνη θα χρειαστούμε:
1 ½ κούπα αλεύρι
¼ της κούπας αλάτι
1 κούπα νερό
9 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού (ή 3 κουταλιές σούπας κρεμόριο (ταρτάρ)- όξινο τρυγικό κάλιο)
1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι (π.χ. ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο)
Χρώμα ζαχαροπλαστικής (3-5 σταγόνες)
Διαδικασία: Ανακατεύουμε 1 κούπα από το αλεύρι, το αλάτι, το χυμό λεμονιού (ή το κρεμόριο), το φυτικό λάδι και το χρώμα ζαχαροπλαστικής σε μία μέτρια κατσαρόλα. Βράζουμε το νερό και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μία μπάλα ζύμης που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Μόλις σχηματιστεί η μπάλα, προσεκτικά (για να μην καούμε) παίρνουμε τη ζύμη και τη τοποθετούμε σε μία καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια ζυμώνουμε αργά πάνω στην επιφάνεια, προσθέτοντας εάν χρειάζεται αλεύρι, μέχρι να η ζύμη να αποκτήσει την επιθυμητή λεία υφή πλαστελίνης.

 

Συνταγή: ΜΟΝΩΤΙΚΗ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ

Για τη μονωτική πλαστελίνη θα χρειαστούμε:
1 ½ κούπα αλεύρι
½ κούπα ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι (π.χ. ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο)
½ κούπα νερό
Χρώμα ζαχαροπλαστικής (3-5 σταγόνες)
Αναμειγνύουμε 1 κούπα από το αλεύρι και ½ κούπα ζάχαρη σε μία μεγάλη λεκάνη. Αναμειγνύουμε το νερό, το λάδι και το χρώμα ζαχαροπλαστικής, και τα προσθέτουμε σταδιακά στα στερεά υλικά, ανακατεύοντας ταυτόχρονα, μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή ζύμης που να πλάθεται. Εάν το μείγμα είναι κολλώδες προσθέτουμε αλεύρι, ενώ εάν το μείγμα θρυμματίζεται προσθέτουμε νερό. Η μονωτική μας πλαστελίνη είναι έτοιμη!


Για το δεντράκι χρησιμοποιήσαμε δύο ανεξάρτητα κομμάτια αγώγιμης πλαστελίνης, όπου συνδέθηκε το λαμπάκι LED. Ενδιάμεσα βάλαμε μονωτικό υλικό, για να μη βραχυκυκλώνει το κύκλωμά μας.

Σημείωση: Το λαμπάκι LED καίγεται όταν συνδεθεί κατευθείαν στα άκρα της μπαταρίας, αλλά λειτουργεί κανονικά εάν η σύνδεση γίνει μέσω της πλαστελίνης (η πλαστελίνη είναι μεν αγώγιμη αλλά έχει μεγάλη αντίσταση). Χρησιμοποιούμε μπαταρία 9V ή μετασχηματιστή.

 

Βικτώρια Χριστοδούλου